Tips voor vliegen in de winter

Het wordt weer kouder, hier een aantal tips om toch te gaan vliegen.

Koud weer? Toch vliegen met je drone? Let dan hierop.

Winter, wij als drone vliegers vinden dit natuurlijk niet het meest prettige seizoen. Veel wind, lagere temperaturen, kortom geen ideale omstandigheden om te vliegen.

Als je dan toch het weer trotseert lees deze 3 tips dan eerst:

#tip 1: Hou je drone droog.

Vlieg niet in de regen, hagel, miezer of sneeuw. Grotere drones zoals de DJI Mavic 2 PRO kunnen in lichte sneeuwval vliegen, maar ben hier zeer voorzichtig mee.

Probeer tevens op een lagere hoogte te vliegen. Op hoogte hangt vaak mist of meer vocht dan op de grond. Door ijs kristallen of vocht kunnen motoren en/of propellers hun functie verliezen. Met een crash tot gevolg.

#tip 2: Knuffel je accu?

Let op dat de temperatuur van de accu op bedrijfstemperatuur is. Koude accu’s geven minder goed hun vermogen af. Hierdoor heb je kans dat een accu die TE koud is niet goed functioneert. Sommige accu’s zoals de Mavic 2 enterprise accu’s…niet in de originele pro of zoom accu’s kan temperaturen aan tot -10 graden Celcius door zijn zelf verwarmende functie.

Het liefst moet de accu op kamer temperatuur zijn voor het opstijgen.

#tip 3: Vlieg behouden!

Bij deze koude omstandigheden test als eerste hoe de drone vliegt. Stijg dus op tot 2 á 3 meter. Bekijk hoe hij reageert, is alles ok kun je verder met de vlucht.

Let op als je in de buurt van water vliegt bij dit koude weer. In deze omgeving is de lucht meestal vochtiger wat wederom ijskristallen vorming of vocht in je drone/motoren kan veroorzaken. Hou dus meerdere landplaatsen in het oog, om een noodlanding te kunnen inzetten.